Problema raului – Paradoxul lui Epicur

“Problema răului” e probabil cel mai vechi şi mai puternic argument al ateismului contra religiei. Pe scurt, existenţa răului în lume e incompatibilă cu existenţa unui Dumnezeu binevoitor, şi e mai rezonabil să concluzionezi că Dumnezeu nu există decât că există dar nu face nimic să oprească Răul.

Această problemă a fost formulată prima dată de filosoful grec antic Epicur, de aceea mai este cunoscută şi sub numele de Paradoxul lui Epicur:

“Vrea Dumnezeu să oprească răul, dar nu poate? Atunci nu este atotputernic. Poate Dumnezeu să oprească răul, dar nu vrea? Atunci el însuşi este rău. Poate şi vrea Dumnezeu să oprească răul? Atunci de ce mai există rău în lume?

sursa: Wikipedia

Reclame

6 gânduri despre „Problema raului – Paradoxul lui Epicur”

  1. Pai lucrurile stau cam asa: Adam si Eva nu au ascultat de Dumnezeu, astfel a intrat raul in lume. Atunci cind Dumnezeu decide ca sa opreasca raul, o va face prin judecarea lumii. Cei care s-au intors la Dumnezeu vor fi cu El in rai, cei care l-au respins, vor fi cu raul in iad. Foarte simplu. Dar pina atunci, Dumnezeu mai da o sansa oamenilor ca sa se intoarca la El. Astfel, nimeni nu poate sa spuna ca nu a stiut.

  2. Adam si Eva nu au ascultat de dumnezeu pentru ca nu stiau si nu intelegeau ce le-a cerut. De unde sa stie ei ca ceea ce fac este rau, daca aflau ce e raul de abia dupa ce mancau marul? E ca si cand ai pune unui caine in fata un os si i-ai spune sa nu-l manance, apoi ai pleca. Cainele va manca osul ca e prost, iar apoi tu-l vei pedepsi si pe el si pe toti puii pe care cainele ala ii va avea vreodata, asta presupunand ca dintr-o data cainele va intelege ceva mancand osul. Am pretentii de la o fiinta ‘atotstiutoare’ sa fie mai inteleapta decat mine, un simplu muritor.
    Si alta tema pentru acasa: cum plm face dzeu lumina in prima zi si soarele in a patra? cum delimiteaza el primele trei zile, fara soare? Iti spun un secret: nici dzeu nu stie, pentru ca nu exista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s